بررسی نقش مدیریت بهداشت حرفه ای در پیشگیری و کاهش پیامدهای کووید 19 (در کلانشهر تهران 1400)
ضرورت پیشگیری از شیوع بیماری عفونی کووید 19 در جامعه و بویژه محیط های کاری در راستای غلبه به گسترش این بیماری و در عین حال تداوم کسب و کار و فعالیت ها به منظور جلوگیری از توقف چرخه اقتصادی یا ضرر و زیان های جبران ناپذیر امری بدیهی بوده که در تمامی کشورها دنبال میشد. طرح حاضر، با بررسی متون و اهم اقدامات انجام گرفته در سرتاسر جهان و ازجمله در داخل ایران به این سوال که این ساختارها (بهداشت حرفه ای و ایمنی و HSE) تا چه میزانی توانسته اند در مدیریت و کاهش پیامدهای کووید 19 در طی پاندمی 3 ساله گذشته ایفای نقش نمایند پاسخ می دهد. مطالعه ی حاضر که با هدف ارزیابی کارآمدی سیستم های مدیریت بهداشت حرفه ای در کاهش پیامدهای کووید 19 در بخش های مختلف مورد بررسی قرار گرفته بود مبتنی بر شاخص های کلیدی عملکرد و مصادیق عملکردی مربوطه به منظور سنجش عناصر عملکردی 7 گانه مدیریت بهداشت حرفه ای می باشد.
براساس نتایج تحلیل شده به منظور ارائه الگوی ابزار مدیریتی قابل تعمیم به سازمان های نظارتی- اجرایی به منظور مدیریت کارآ و اثربخش سیستم های مدیریتی بهداشت حرفه ای در کاهش پیامدهای بیماری های واگیر (با رویکرد کووید 19) تمامی دستگاهها و سازمان های مورد پایش معمولاً در مولفه های کلان استراتژی و خط مشی، تعهد مدیریت عملکرد نسبتا خوبی داشته و در سطح تقریبا برابری قرار دارند و همچنین همگی در بکارگیری اقدامات نظارتی و پایش، اقدامات اصلاحی و پیشگیرانه و همچنین بازنگری مدیریت، عملکرد ضعیف تری نشان داده اند. براساس نتایج آزمون آماری بررسی همبستگی، همبستگی بین خط مشی و استراتژی با اجرا و پایش و ارزیابی عملکرد، و همبستگی تعهد مدیریت با اجرا، پایش و ارزیابی عملکرد و برنامه ریزی و همچنین همبستگی آماری بین اقدامات اصلاحی و پیشگیرانه با عنصر مدیریتی پایش و ارزیابی عملکرد از نقطه نظر آماری سطح معناداری را نشان داد.
مدل رگرسیونی ارائه شده برای هر یک از سازمان های مورد بررسی، براساس نتایج عملکرد سازمان ها در هریک از مولفه های عملکردی می تواند در پیش بینی عملکرد آتی هر یک از سازمان ها یا سازمان های با عملکرد یکسان با سازمان های مورد بررسی مورد استفاده قرار گیرد. نتایج حاصل از تحقیق بر لزوم استقرار یا بهبود زیرساخت های سیستم های مدیریتی بهداشت حرفه ای در فیلدهای کاری مختلف در تمامی سازمان ها می باشد بویژه با توجه به اینکه بروز پاندمی های آتی مشابه کووید 19 توسط متخصصین و محققین علوم بهداشتی و پزشکی در سرتاسر دنیا مورد پیش بینی و تاکید قرار گرفته است.